KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Uczniowskie Forum Naukowe

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - JĘZYK POLSKI

Na lekcji języka polskiego została przedstawiona prezentacja o antagonistach. Dowiedzieliśmy się o różnicy między protagonistą a antagonistą oraz ich znaczeniu w literaturze. Jednak tematem wystąpienia był ich sekret – dlaczego tak wielu ludzi lubi właśnie „tych złych”? W prezentacji ukazało się wiele znajomych twarzy jak Darth Vader ze Star Warsów, Joker z Batmana czy Bellatrix Lestrange z serii Harry’ego Pottera. Jest wiele powodów dlaczego są tak uwielbiani przez fanów: wygląd, przeszłość, cechy czy nawet zachowanie. Okazało się, że tych co najbardziej lubimy, to ci, z którymi najlepiej się identyfikujemy.   

Uzniowskie Forum Naukowe - uczennica przedstwia na tablicy multimedialnej zagadnienia dotyczące antagonistów i protagonistów. Na ekranie widać między innymi figurki Lego: Batmana, Lokiego, Jokera.

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - JĘZYK ANGIELSKI

Raz w miesiącu, na lekcjach języka angielskiego, każdy z nas może wziąć udział w Forum Naukowym. Polega ono na przedstawieniu naszych zainteresowań, oczywiście w języku angielskim. Może to być  prezentacja lub inna ciekawa forma.
W marcu nasza koleżanka Karina przedstawiła nam świat rapu. Dowiedziałam się, że  rap to nie tylko taniec czy gatunek muzyki, a kultura. Omówiła Ona dokładnie poszczególne elementy HIP HOPu: muzykę i jej najsłynniejszych wykonawców, taniec, czyli breakdance, styl ubierania się fanów tej kultury oraz historię.

Uważam, że było to naprawdę udane wystąpienie, ponieważ każdy mógł się dowiedzieć wielu ciekawych faktów na ten temat.
Ola
Uczniowskie Forum Naukowe - uczennica na tle tablicy multimedialnej opowiadajaca o kulturze hip-hopu.

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - JĘZYK ANGIELSKI

Na lekcji języka angielskiego odbyło się forum naukowe. Wzięli w nim udział dwaj nasi koledzy – Michał i Jeremi.
Michał przygotował prezentację na temat filmu, który lubi. W czasie, gdy opowiadał, widać było, że bardzo się tym interesuje i że opowiadanie o tym sprawia mu przyjemność. Jego prezentacja była kolorowa i zawierała dużo zdjęć. Na samym końcu Michał pokazał nam zwiastun i jedną piosenkę z tego filmu.

Jeremi wpadł natomiast na inny, bardzo ciekawy, pomysł! Na dużej kartce wypisał cały alfabet i do każdej literki odpowiadającą jej liczbę. W ten sposób zaszyfrowaliśmy kilka słów, a później Jeremi obliczył procent z tych liczb. Dzięki temu udowodnił nam, że liczy się chęć do pracy i nauki, a nie tylko czas spędzony nad książkami, po którym i tak często nic nie pamiętamy.
Obie prezentacje wszystkim się podobały i nie możemy doczekać się następnych!


Uczniowskie Forum Naukowe - kolaż zdjęć przedstwiajacy napis HAPPINES oraz ucznia obok tablicy, na której został zapisany alfabet oraz przyporzadkowane cyfry do poszczególnych liter.

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - MATEMATYKA

Podczas Forum uczniowie omawiali przed nauczycielami swoje prezentacje, odkrycia i spostrzeżenia odnośnie zagadnień matematycznych. Uczestnicy przedstawili wiele ciekawych informacji. Prezentacja wyników własnej pracy jest umiejętnością niezbędną w dzisiejszym świecie.
Opanowanie sztuki opowiadania i autoprezentacji podnosi pewność siebie i wzmacnia poczucie własnej wartości. Zwiększa szanse ucznia na osiągnięcie sukcesu w szkole, ale także poza szkołą, a w przyszłości może stać się istotnym kapitałem osobistym.
Wszyscy uczestnicy spisali się na medal. Dzieci były kreatywne, odważne  i oryginalne.

Uczniowskie Forum Naukowe - kolaz zdjęć przedstawia uczniów na tle tablic multimedialnych omawiających zagadnienia matematyczne.

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - JĘZYK ANGIELSKI

Podczas lekcji angielskiego odbyła się kolejna edycja Forum  Naukowego, w czasie którego wystąpili moi koledzy z klasy Janek  oraz Mateusz. Koledzy opowiadali nam o swojej pasji jaką jest piłka nożna.
Dowiedziałam się, że Lionel Messi to argentyński piłkarz, który występuje na pozycji pomocnika lub napastnika w hiszpańskim klubie FC Barcelona oraz w reprezentacji Argentyny, której jest kapitanem. Ma 30 lat. Wraz ze swoją drużyną strzelili 600 bramek. Kolejnym zawodnikiem jest Neymar da Silva Santos Júnior - brazylijski piłkarz występujący na pozycji pomocnika lub napastnika we francuskim klubie Paris Saint-Germain oraz w reprezentacji Brazyli. Ma 25 lat, 3 samochody i dom w kształcie piłki.
Chociaż koledzy opowiadali z dużą pasją, ten temat nie za bardzo mnie interesuje.
Gabrysia

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - JĘZYK ANGIELSKI

W listopadowej edycji forum Zuzia zrobiła prezentację o koniach. Pokazała nam różne rodzaje koni, a wśród nich white blood, gold.
Przyniosła też figurki koni w różnych pozach (na przykład stojącego na tylnych nogach). Dowiedzieliśmy się, że tata Zuzi własnoręcznie zrobił jej drewnianą stajnię! Zuzia pokazała nam też elementy ubioru jeźdźca np. show coat (strój pokazowy). Na prezentacji Zuzi były również jej zdjęcia z końmi.


Bardzo gratulujemy Zuzi jej niezwykle pasjonującego wystąpienia. Wierzymy, że wielu z Was ma ciekawe pasje, którymi chcielibyście podzielić się podczas lekcji języka angielskiego i… w języku angielskim.
Zapraszam do udziału!
Ewa Baran

Uczniowskie Forum Naukowe - kolaz zdjęc przedstawiający uczennicę opowiadającą o swojej pasji oraz figurki koni.

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - ŻYCIE PSZCZELEJ RODZINY

Oskar  przygotował prezentację na temat pszczół. Co słychać w ulu ? Jak wygląda dom pszczół od środka?
Oskar zainteresował się pszczołami podczas spotkania z P. Pszczelarzem w naszej szkole a inspiracją do przygotowania prezentacji była lekcja przyrody, w czasie której pracowaliśmy z prasą przyrodniczą i Oskar znalazł w gazecie ,, Odkrywca’’ interesujący artykuł o pszczołach. I dlatego postanowił podzielić się swoją widzą z kolegami.
Dowiedzieliśmy się wielu interesujących rzeczy, np.: że robotnice, tak jak inne pszczoły, wykluwają się z jaj w sześciokątnych przegródkach z wosku.
Do zrobienia łyżeczki miodu potrzeba ok. 12 pszczół zbieraczek. Każda pszczoła zbieraczka musi odwiedzić ponad 2600 kwiatów. Zanim pszczoła wróci do ula, musi zebrać pyłek, który waży tyle, co połowa niej samej.
Wszystkie te ciekawe wiadomości zainteresowały oglądających.
Marta i Zuzia

Uczniowskie Forum Naukowe - kolaz zdjęć przedstawiający ucznia na tle tablicy multimedialnej opowiadającego o życiu pszczół.

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - ,,REKINY MOJA PASJA''

Antek przedstawił prezentację na temat rekinów. Te wspaniałe zwierzęta inspirują Antka od najmłodszych lat, dużo o nich czyta i ogląda wiele filmów przyrodniczych. Ulubionym rekinem Antka jest Żarłacz Biały ze względu na ogromne rozmiary. Antek opowiedział wiele ciekawostek o rekinach i przygotował prezentację, która wszystkim się podobała .
Przygotował też rysunki  różnych gatunków rekinów, które sam narysował i w ten sposób na tablicy powstała mini galeria jego prac.
Nina

Uczniowskie Forum Naukowe - kolaz zdjęć przedstawiający ucznia na tle tablicy multimedialnej oraz tablicy szkolnej, na której znajduje się prezentacja na temat rekinów.

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE – MATEMATYKA

Nasz kolega Kamil przygotował prezentacje na forum naukowe z matematyki. Prezentacja była na temat ,,Twierdzenie Pitagorasa”. Opowiedział nam o jego życiu i oczywiście o twierdzeniu Pitagorasa. Prezentacja była estetyczna, kolega wytłumaczył nam, na czym to polega. Sądzę, że wszyscy mniej więcej zrozumieli to twierdzenie. Kamil został nagrodzony brawami, na które zasłużył.
Asia

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - SPACER PO GDAŃSKU

Dzisiaj na lekcji przyrody w klasie 5a wystąpiła na naukowym forum nasza koleżanka Eliza. Przygotowała prezentację o jednym z najstarszych miast w Polsce i największym mieście pobrzeża - Gdańsku. Zaprosiła nas na multimedialny spacer po zabytkowym Głównym Mieście i usytuowanym nieopodal Porcie Gdańskim. Obejrzeliśmy port nad rzeką Motławą. Eliza opowiedziała wiele ciekawostek np. że wieża kościoła WNMP ma wysokość 78 m i  przekonała nas, że Gdańsk jest bardzo ładnym miastem, które warto odwiedzić. Wszyscy powiedzieli, że panorama Gdańska należy do najładniejszych w naszym kraju.
Lena

Uczniowskie Forum Naukowe - kolaż zdjęć, na którym widać uczennicę na tle tablicy informacyjnej prezentujacą miasto Gdańsk.

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - KULA PLAZMOWA JEREMIEGO

Na forum naukowym, podczas lekcji przyrody, Jeremi zaprezentował kolegom kulę plazmową. Przygotował ciekawy pokaz i prezentację multimedialną. Omówił działanie kuli nawiązując do prądu elektrycznego. Dowiedzieliśmy się, że kulę wynalazł  inżynier, fizyk z Serbii oraz o tym, że w szklanej kuli jest próżnia i dzięki niej możemy zobaczyć prąd. Jeremi opowiedział nam też ciekawostki dotyczące prądu elektrycznego. Prezentacja była bardzo fajna, każdy chciał osobiście dotknąć magicznej kuli. Wszystkim podobała się taka ciekawa lekcja przyrody.
Helena

Uczniowskie Forum Naukowe - kolaz zdjęć obrazujący ucznia na tle tablicy multimedialnej z prezentacją oraz kule plazmowe.

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE – PRZYRODA

Dominika zaprezentowała klasie prezentację na temat żab. Ułożyła bardzo fajne trójwymiarowe puzzle przedstawiające żaby żyjące w przyrodzie i opowiedziała o wielu ciekawych gatunkach tych płazów.

Korzystając z atlasu żab przygotowała karteczki z nazwami przedstawionych gatunków. Dowiedziałam się, że żaba, która ma barwę niebieską nazywa się Drzewołaz Niebieski. jJest bardzo toksyczna i dlatego Indianie wykorzystywali jej jad do zatruwania strzał. Ciekawą żabą okazał się Drzewołaz Latający, który nie składa jaj w wodzie lecz na drzewach. Ta żaba podobała mi się, gdyż nie lata lecz szybuje na odległość 15 m. Zainteresował mnie też Liściołaz Straszliwy, najbardziej jadowita żaba na świecie dlatego, że psy i koty zdychają, kiedy dotkną ręcznika po którym przeszła owa żaba. Wszyscy podziwiali piękne kolory żab, z zaciekawieniem i uwagą słuchali Dominiki.
Jadzia

Uczniowskie Forum Naukowe - kolaż zdjęć przedstwiający uczennicę referującą wiadomosci o żabach oraz prezentację żab.

UCZNIOWSKIE FORUM NAUKOWE - KOSMOS I KSIĄŻKI


Odbyły się pierwsze wystąpienia w ramach  Uczniowskiego Forum Naukowego. Nasz kolega Adam i koleżanka Karina wystąpili ze swoimi prezentacjami w języku ….. angielskim ! Adam postanowił wykonać prezentację na temat kosmosu. Była ona bardzo ciekawa, można było się z niej dużo dowiedzieć, na przykład, o tym jak zaczęła się nasza galaktyka i jak prawdopodobnie będzie wyglądał koniec świata. Za to Karina opowiedziała nam o książkach z XIX wieku. Poznaliśmy pisarzy epoki wiktoriańskiej, ich najbardziej znane dzieła, jak również cytaty, które do dziś się po nich zachowały. Wśród tych pisarzy znaleźli się
oczywiście  angielscy pisarze, tacy jak  Sir Arthur Conan Doyle, twórca ,,Sherlock’a Holmes’a”, Jane Austen, autorka ,,Pride and Prejudice ,,Dumy i Uprzedzenia”), czy  Emily Brontë, która napisała  ,,Wuthering Heights” (,,Wichrowe Wzgórza”). Obie prezentacje były niezwykle ciekawe. Wspaniale było  dowiedzieć  się czegoś więcej o angielskich pisarzach i ich dziełach. Nasi mówcy zostali  nagrodzeni gromkimi brawami. Prezentacje nie polegały tylko na tym, że ich twórcy wyłącznie mówili.  Wykazali się bowiem  doskonałym kontaktem z publicznością, wiele dopowiadali  od siebie, dopytywali publiczność o różne rzeczy i sprawdzali, w jakim stopniu ona rozumie ich treść. Poznaliśmy nowe słowa np. Big Bang - Wielki Wybuch. Pomysł z wprowadzeniem uczniowskiego forum naukowego był bardzo udany a prezentacje ciekawe.
Zachęcamy Was bardzo gorąco do udziału w tym przedsięwzięciu na innych przedmiotach.
Asia

Uczniowskie Forum Naukowe - kolaż zdjęć przedstawiający grupę uczniów na tle tablicy multimedialnej oraz osoby opowiadające o swoich prezentacjach.