Od ziarenka na talerz



 

 

Projekt z zakresu edukacji ekologicznej dla uczniów klas 1.

 

Każda pierwsza klasa otrzymała do dyspozycji 2 donice, nasiona, sadzonki, niezbędne sprzęty ogrodowe, nawóz ekologiczny i zaprojektowała oraz założyła własny ogródek, który  uprawia i pielęgnuje do zbiorów. Są to rośliny jadalne: zioła, warzywa sezonowe, owoce, niektóre kwiaty. Projekt zakończy się w październiku br. obchodami  Dnia Zdrowego Odżywiania połączonymi z prezentacją i degustacją.

 



 

 

Wiosna to czas, kiedy rośliny budzą się do życia, więc i my postanowiliśmy zaobserwować ich rozwój. W tym celu odbyliśmy wycieczkę do dużego centrum ogrodniczego, w którym zostały zakupione nasionka i sadzonki różnych roślin. Następnego dnia wszyscy wspólnie pracowaliśmy na naszych małych działeczkach. Wysieliśmy rzodkiewkę, sałatę i szczypiorek. W innych pojemnikach zasadziliśmy pietruszkę, bazylię, miętę i rabarbar. W doniczkach będziemy pielęgnować pyszne poziomki. Musimy się dobrze opiekować, bo gdy wyrosną nasze maleństwa będą potrzebowały szczególnej troski. A kiedy urosną roślinki, będziemy zajadać smaczne zioła, warzywa i owoce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendarium

Zobacz również:

 

 

 

http://edukacja.warszawa.pl/sites/edukacja/files/program-wars-i-sawa/logowis_230x80.jpg

 


 

      
 

        

 

       

 
        

  

      

 

      
 

 

Naszą stronę od 2017-10-11 odwiedziło: 25727 osób.